Stress management
Kennismaking
Met buikpijn ging Hugo naar school en naar onbekende nieuwe activiteiten. In het hoofd van Hugo namen de gedachten de overhand en dacht hij alle doemscenario’s. “Ik durf het niet dus ik ga ook niet”. Hij liet zich leiden door de negatieve gedachten en gevoelens van angst in zijn lijf.
De ouders van Hugo kwamen bij ons met de vraag om geholpen te worden met spanningsklachten van Hugo bij onbekende activiteiten die zich bij hem uitten in buikpijn en misselijkheid.
Begeleiding
Om Hugo’s klachten op te lossen is het van belang dat hij zijn eigen lichaamssignalen beter te herkennen en bij opbouwende stress tijdig de spanning kan verlagen. Samen zijn we op zoek gegaan welke strategieën hem het beste kunnen helpen.
Met technieken uit de neurolinguïstisch programmeren (NLP) en de cognitieve gedragstherapie zijn we gaan kijken naar de invloed van de gedachten van Hugo op zijn fysiologie en gedrag. Hij kwam er zelf achter in één van de spelletjes dat hij veel meer kon en durfde als hij een positieve mindset aannam en beweging invloed had op hoe hij zich voelde. Elke sessie kreeg Hugo een tekening mee met hetgeen wat hij die dag had geleerd. De tekeningen hielpen Hugo erg, bij moeilijke situaties kon hij aan de hand van de tekeningen zijn ouders beter uitleggen wat hij voelde en wat hem helpt om de onbekende taak aan te durven.
Door het inzetten van een buikademhaling, beweging en positieve gedachtenpatroon kon Hugo de spanning ombuigen. Ookal zullen er altijd nog weleens dingen gebeuren die spannend zijn. Hij laat zich niet meer belemmeren door negatieve gedachten.
Resultaten
Aan het einde van het traject zat Hugo veel lekkerder in zijn vel, hij had geen buikpijn meer op school en de ouders gaven aan dat hij rustiger was in zijn gedrag. Ook viel het ze op dat hij meer aandurfte dan voorheen en waren erg verbaasd dat hij bij het kinderfeestje van zijn vriendje van de hoge glijbaan af durfde.
Afloop
Hugo heeft geleerd om meer vertrouwen in zichzelf te krijgen waardoor hij nu wel spannende uitdagingen aan durft te gaan. Hij weet hoe hij de opbouwende spanning kan herkennen en welke spanning verlagende strategieën hem helpen om de spanning te verminderen. Om Hugo eraan te herinneren wat hij bij Menswijs had geleerd.
Methoden
Neurolinguïstisch programmeren (NLP), cognitieve gedragstherapie (CGT), rationeel emotionele therapie (RET), ademhalingstechnieken, tekeningen en metaforen, lichaamswerk








Door ruime ervaring in de zorg en het onderwijs zijn we goed bekend met andere jeugdorganisaties en hulpverleners. Kinderen met een medische problematiek die eventueel medicatie of specialistische zorg nodig hebben worden doorverwezen naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin)
Begeleiding bij Menswijs valt in principe niet onder de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Specifieke trajecten kunnen uit de aanvullende verzekering worden gefinancierd. Een persoonsgebonden budget (PGB) mag in de meeste gevallen ook gebruikt worden voor Menswijs.
Menswijs kan zowel bij u thuis langskomen in de regio’s Zwolle, Apeldoorn en Amersfoort. Als daar niet de ruimte voor is zijn jullie ook hartstikke welkom op onze praktijklocatie in Zwolle.
Wij bieden ook online begeleiding aan voor kinderen die niet in het regiogebied van Menswijs wonen. Tijdens de vrijblijvende kennismaking kunnen wij samen de mogelijkheden bespreken.
Mogelijk kunnen wij jullie alsnog helpen. Bij twijfel kunt u vrijblijvend contact opnemen voor een telefonisch oriënterend gesprek. We bespreken of jullie bij ons terecht kunnen en anders kunnen we u naar het juiste adres wijzen.
U kunt uw vraag stellen via onze contactgegevens onderaan de pagina. Wij helpen u graag verder willen ook vraag weten wat u nog mist.
Liever telefonisch oriënteren?




