MensWijs

Zelfbeeldontwikkeling

Kennismaking

Het zelfbeeld van Mathilde was er laag. Ze liet zich leiden door de negatieve gedachten in haar hoofd. Ze wist niet goed waar zij goed in was, deed veel dingen niet vanuit onzekerheid en de angst voor wat anderen ervan zouden vinden. 

Bij de aanmelding bij ons zat Mathilde in begin groep 8. Ze wilde graag wat lekkerder in haar vel zitten. Het slapen was vaak erg lastig door de piekergedachten in haar hoofd. Op school vergeleek Mathilde zichzelf erg met andere meiden in de klas en vond dat ze niet goed genoeg presteerde en twijfelde over haar uiterlijk.

Begeleiding

In de sessies hebben we in kaart gebracht hoe Mathilde naar zichzelf keek. We komen erachter dat de overtuiging ´ik ben niet goed genoeg´ ervoor zorgde dat zij minder over zichzelf dacht. We hebben het gehad over de droomversie van zichzelf middels gesprekken en visualisaties. Samen bedachten we hoe de 2.0 versie van Mathilde zich zou gedragen, hoe zij over zichzelf zou denken en welke overtuigen de versie van haar zou hebben. Binnen een half uur tijd zag je haar fysiek opbloeien. Het mentale patroon bleef helaas sterk aanwezig waardoor we in de weken erna steeds verder toe zijn gaan werken naar het versterken van het nieuwe gecreëerde beeld van zichzelf.

In het traject hebben we stilgestaan bij haar kwaliteiten, haar zelfbeeld, de invloed van haar gedachten en inzetten van mentale technieken uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en neurolingitiek (NLP). Ze kwam erachter op welke factoren zij wel invloed had; haar gedachten, fysiologie, stemming en manier waarop zij omging met uitspraken van leeftijdsgenoten, en dat ze geen invloed heeft op de gebeurtenissen in de omgeving.

De slaapproblematiek bleek bij Mathilde vooral te komen door alle gedachten die door haar hoofd dwaalde door de gebeurtenissen gedurende dag. Middels meditatieve ontspanningsoefeningen heeft ze geleerd de focus te verleggen van haar hoofd naar haar lijf en de visualisaties hielpen haar om de gedachtes van de dag een plekje te geven.

Resultaten

Al na een paar sessies viel op dat Mathilde vrolijk praktijk in kwam lopen. Ze oogde rustiger in haar gedrag. Nog steeds twijfelt ze nog weleens aan zichzelf alleen ze zich niet meer naar beneden halen door haar eigen gedachten en doen de opmerkingen van andere meiden om haar heen haar veel minder. Mathilde heeft een positiever kijk naar zichzelf en piekert veel minder dan voorheen. Zonder veel aandacht te besteden aan het slaappatroon is het voor haar veel makkelijker geworden om in slaap te vallen in de avond.

Afloop

Mathilde heeft geleerd dat ze zelf invloed heeft op haar gedachten en hoe zij naar zichzelf kijkt. Ze weet nu waar ze goed in is en durft meer zichzelf te zijn. De ouders van Mathilde zien dat ze weer opgebloeid is tot het vrolijke meisje dat zij vroeger was.

Methoden

Neurolinguïstisch programmeren (NLP), cognitieve gedragstherapie (CGT), rationeel emotionele therapie (RET), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), metaforische tekeningen, lichaamswerk,  meditatieve ontspanningsoefeningen, visualisaties

Onze dochter vond de begeleiding bij Menswijs erg leuk! Ze vond het heel erg leuk en wil het liefst blijven.
Madelon
Moeder
Ontzettend verrast door de positieve veranderingen in het gedrag van mijn dochter. Ze heeft nu zelf door wat haar helpt om rustig te worden waardoor er toch wat minder conflicten zijn thuis. Heel fijn.
John
Vader
Flinke vooruitgang! Ons zoontje is vorige week gestart met de voetbal zonder angst en niet eens te schuw om nieuwe vriendjes te maken.
Lies
Moeder

Door ruime ervaring in de zorg en het onderwijs zijn we goed bekend met andere jeugdorganisaties en hulpverleners. Kinderen met een medische problematiek die eventueel medicatie of specialistische zorg nodig hebben worden doorverwezen naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin)

Begeleiding bij Menswijs valt in principe niet onder de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Specifieke trajecten kunnen uit de aanvullende verzekering worden gefinancierd. Een persoonsgebonden budget (PGB) mag in de meeste gevallen ook gebruikt worden voor Menswijs.

Menswijs kan zowel bij u thuis langskomen in de regio’s Zwolle, Apeldoorn en Amersfoort. Als daar niet de ruimte voor is zijn jullie ook hartstikke welkom op onze praktijklocatie in Zwolle.

Wij bieden ook online begeleiding aan voor kinderen die niet in het regiogebied van Menswijs wonen. Tijdens de vrijblijvende kennismaking kunnen wij samen de mogelijkheden bespreken.

Mogelijk kunnen wij jullie alsnog helpen. Bij twijfel kunt u vrijblijvend contact opnemen voor een telefonisch oriënterend gesprek. We bespreken of jullie bij ons terecht kunnen en anders kunnen we u naar het juiste adres wijzen.

U kunt uw vraag stellen via onze contactgegevens onderaan de pagina. Wij helpen u graag verder willen ook vraag weten wat u nog mist.

Liever telefonisch oriënteren?