Emotieregulatie
Kennismaking
Er hoefde maar iets te gebeuren of Olivier kon enorm boos worden. Als het net even anders liep dan gepland kwam er een explosie van boosheid uit en vloog het speelgoed door de kamer. Achteraf had Olivier spijt en rolde de tranen over zijn wangen. Hij wist wel dat het niet handig was om te doen alleen wist hij niet hoe hij anders met de boosheid om kon gaan.
Thuis liep het regelmatig tot een conflict tussen Olivier en zijn ouders of broertje. Olivier is van jongs af aan al een temperamentvolle jongen. Bij de intake gaf moeder aan dat Olivier al met een frons op zijn voorhoofd uit de baarmoeder kwam. Ouders zouden graag zien dat Olivier leert om de boosheid op een andere manier te uiten en de conflicten thuis te verminderen.
Begeleiding
In de begeleiding hebben we onder andere gewerkt met de boosheidsmeter en gebruik gemaakt van metaforen om Olivier de mogelijkheid te bieden om zijn gedrag te herkennen en vooral te begrijpen. Aan de hand van ‘de vulkaan’ en ‘de tornado’ konden we samen aan zijn ouders uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt als hij boos wordt. De boosheid nam bij hem steeds meer toe tot het kookpunt was bereikt en er een explosie aan boosheid uitkwam. Met als gevolg dat de hele omgeving vernielt werd door de lava of de harde wervelwinden van de tornado’s. Samen gingen we op zoek naar manieren die voor hem hielpen om de boosheid te verminderen.
Met frustratie spelletjes werden de lichaamssignalen van boosheid uitgelokt om Olivier zijn lijf beter aan te laten voelen en opzoek te gaan naar helpende strategieën om de spanning te ontladen. Door het inzetten van ademhalingstechnieken kan Olivier zichzelf snel tot rust brengen naar het parasympatische systeem. Vanuit die rusttoestand heeft Olivier meer ruimte om na te denken welke oplossingen hij kan vinden om zijn boosheid te verminderen. Bij Olivier hielp het als hij even een eigen plekje in huis op kon zoeken om rustig met zijn LEGO te spelen of juist lekker de boosheid te ontladen bij het buitenspelen door te gaan rennen en voetballen.
Resultaten
Door het vergroten van het lichaamsgevoel, de uitlokkende factoren in kaart te brengen en Olivier strategieën aan te leren om de oplopende emoties tijdig te leren herkennen zijn de incidenten in huis aanzienlijk afgenomen. Olivier zal altijd een temperamentvolle jongen blijven, alleen weet hij nu tijdig wanneer de grens bereikt is en zoekt sneller even de rust op als de boosheid toeneemt.
Afloop
Methoden
Inzet metaforische tekeningen, psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie (CGT), rationeel emotionele therapie (RET), ademhalingstechnieken, lichaamswerk








Door ruime ervaring in de zorg en het onderwijs zijn we goed bekend met andere jeugdorganisaties en hulpverleners. Kinderen met een medische problematiek die eventueel medicatie of specialistische zorg nodig hebben worden doorverwezen naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin)
Begeleiding bij Menswijs valt in principe niet onder de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Specifieke trajecten kunnen uit de aanvullende verzekering worden gefinancierd. Een persoonsgebonden budget (PGB) mag in de meeste gevallen ook gebruikt worden voor Menswijs.
Menswijs kan zowel bij u thuis langskomen in de regio’s Zwolle, Apeldoorn en Amersfoort. Als daar niet de ruimte voor is zijn jullie ook hartstikke welkom op onze praktijklocatie in Zwolle.
Wij bieden ook online begeleiding aan voor kinderen die niet in het regiogebied van Menswijs wonen. Tijdens de vrijblijvende kennismaking kunnen wij samen de mogelijkheden bespreken.
Mogelijk kunnen wij jullie alsnog helpen. Bij twijfel kunt u vrijblijvend contact opnemen voor een telefonisch oriënterend gesprek. We bespreken of jullie bij ons terecht kunnen en anders kunnen we u naar het juiste adres wijzen.
U kunt uw vraag stellen via onze contactgegevens onderaan de pagina. Wij helpen u graag verder willen ook vraag weten wat u nog mist.
Liever telefonisch oriënteren?




