MensWijs

Hooggevoeligheidsbeheersing

Kennismaking

Olivia hoort en ziet alles om haar heen, voelt alle emoties van anderen feilloos aan en raakt snel overprikkelt bij verjaardagen of als het druk is in de klas. Iedereen kent haar als het rustige, stille, teruggetrokken meisje. Dan komt Olivia thuis en barst ze los in een onverwachte explosies van emoties.

De ouders van Olivia merkte aan haar dat ze erg snel overprikkeld was. Moeder is zelf ook gevoeliger dan anderen en herkent zichzelf erg in haar dochter. Ouders hadden Menswijs ingeschakeld om hun dochter handvatten te geven om beter met zichzelf om te gaan en de intensiteit van de emoties te verminderen.

Begeleiding

Bij de kennismaking viel meteen op dat Olivia een sterk observatievermogen heeft. Zelfs de kleine details in de ruimte blijven haar niet onopgemerkt en iedere voorbij rijdende auto trekt meteen haar aandacht.

Samen met de ouders zijn we gaan kijken wat er nu precies bij Olivia leidt tot de overprikkeling gedurende de dag. Aan de ouders is aan het begin van het traject gevraagd om de Sensory PRofile  Checklist in te vullen om een indruk te krijgen van de prikkels die Olivia binnenkrijgt. Hierbij viel op dat zij met name overprikkeld raakte door harde geluiden en heel veel aandacht heeft voor kleine veranderingen in haar omgeving. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en wil graag overal de controle over hebben. Met toestemming van haar ouders is er contact gezocht met de school van Olivia om te overleggen wat er voor aanpassingen in de klas mogelijk waren om Olivia te helpen. In overleg met de leerkracht heeft Olivia een andere plek in de klas gekregen waardoor zij minder afgeleid raakte door andere kinderen, en zij heeft een koptelefoon gekregen die zij gebruikt tijdens het zelfstandig werken.

Tijdens de persoonlijke begeleiding heeft Olivia met spelletjes en tekeningen geleerd om de overprikkeling te herkennen aan signalen uit haar lijf. De zelfgemaakte thermometer, die thuis op de koelkast hangt, gebruikt Olivia bij haar ouders en op school om het aan te geven als het haar even te veel wordt. Met behulp van de kaartjes die ze bij Menswijs heeft gemaakt weet zij precies welke activiteiten zij kan kiezen om te ontladen.

Resultaten

Olivia is nu veel rustiger in haar gedrag als ze uit school komt. Door het wegnemen van de factoren die tot overprikkeling zorgden is zij veel rustiger geworden en bouwt zij minder spanning op. De explosies die thuis bijna elke dag tot last waren komen hooguit twee keer per week voor. Verjaardagen en sinterklaasfeesten zijn nog uitdagend maar de intensiteit van de uitbarsting is duidelijk veel minder en neemt daardoor veel minder tijd en emoties in beslag. Omdat Olivia begrijpt hoe zij in elkaar zit en wat zij nodig heeft is het voor haar veel makkelijker geworden om zichzelf naar rust toe te sturen en voor ouders is et makkelijker om met Olivia te communiceren waardoor de spanning ook is afgenomen.

Afloop

Olivia heeft bij Menswijs geleerd welke invloed prikkels uit de omgeving hebben op hoe zij zich voelt. Ze kan nu beter uitleggen en aanvoelen wat zij nodig heeft om met de prikkels in de klas en thuis om te gaan en wat haar helpt om gedurende de dag te ontladen zodat ze zo min mogelijk uitbarstingen heeft en de rust kan vinden in zichzelf.  

Methoden

Neurolinguïstisch programmeren (NLP), ademhalingstechnieken, tekeningen en metaforen, lichaamswerk, sensorische informatieverwerking, samenwerking school, prikkel- en omgevingsanalyse

Onze dochter vond de begeleiding bij Menswijs erg leuk! Ze vond het heel erg leuk en wil het liefst blijven.
Madelon
Moeder
Ontzettend verrast door de positieve veranderingen in het gedrag van mijn dochter. Ze heeft nu zelf door wat haar helpt om rustig te worden waardoor er toch wat minder conflicten zijn thuis. Heel fijn.
John
Vader
Flinke vooruitgang! Ons zoontje is vorige week gestart met de voetbal zonder angst en niet eens te schuw om nieuwe vriendjes te maken.
Lies
Moeder

Door ruime ervaring in de zorg en het onderwijs zijn we goed bekend met andere jeugdorganisaties en hulpverleners. Kinderen met een medische problematiek die eventueel medicatie of specialistische zorg nodig hebben worden doorverwezen naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin)

Begeleiding bij Menswijs valt in principe niet onder de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Specifieke trajecten kunnen uit de aanvullende verzekering worden gefinancierd. Een persoonsgebonden budget (PGB) mag in de meeste gevallen ook gebruikt worden voor Menswijs.

Menswijs kan zowel bij u thuis langskomen in de regio’s Zwolle, Apeldoorn en Amersfoort. Als daar niet de ruimte voor is zijn jullie ook hartstikke welkom op onze praktijklocatie in Zwolle.

Wij bieden ook online begeleiding aan voor kinderen die niet in het regiogebied van Menswijs wonen. Tijdens de vrijblijvende kennismaking kunnen wij samen de mogelijkheden bespreken.

Mogelijk kunnen wij jullie alsnog helpen. Bij twijfel kunt u vrijblijvend contact opnemen voor een telefonisch oriënterend gesprek. We bespreken of jullie bij ons terecht kunnen en anders kunnen we u naar het juiste adres wijzen.

U kunt uw vraag stellen via onze contactgegevens onderaan de pagina. Wij helpen u graag verder willen ook vraag weten wat u nog mist.

Liever telefonisch oriënteren?